Osallistuminen

Piirtäminen

Kun tehdään lehteen meneviä sarjakuvia, niiden pitää täyttää joitakin teknisiä vaatimuksia. Sarjakuvan pitää tietenkin olla oikean kokoinen, että se mahtuu lehden sivuille. Lisäksi Finnmanga on mustavalkoinen, joten luonnollisesti sarjakuvissa ei voi käyttää värejä. Tällä sivulla käydään läpi tärkeimmät asiat siitä, millainen sarjakuvan pitäisi olla.

Sarjakuvan saa tehdä millä medialla haluaa: perinteisesti käsin, kokonaan tietokoneella tai vaikkapa yhdistelmällä. Tietokoneella tehdessä kannattaa tsekata myös skannausosio, josta löytyvät ohjeet tiedostomuotoihin ja resoluutioon.

Sarjakuvan vaatimukset lyhyesti:

Koko 170 mm x 245 mm, vähintään 10 mm leikkuuvarat.
Värit Mustavalkoinen sarjakuva, rasterointia/varjostusta saa olla (eli harmaasävyt käyvät, kunhan ei ole värejä).
Pituus Mitä tahansa 1 sivusta ylöspäin. 5-25 sivun sarjakuvat ovat parhaita.
Lukusuunta Länsimaisesti vasemmalta oikealle.
Tekstaus Ei käsinkirjoitettuja puhekuplia. Kaikki puhekuplat kirjoitettuna tietokoneella. Kieli suomi.
Muuta Ei K-18-materiaalia, ei toisten töiden kopiointia luvatta.

Koko

Finnmangan sivun koko on 170 mm x 245 mm. Sille alueelle pitää siis mahtua kaikki sivulla oleva ja pitää vielä jättää vähän marginaaliakin. Et kuitenkaan voi suoraan leikata paperista mittojen mukaisia paloja ja piirtää niille sarjakuvaasi. Sivun ympärille pitää jättää tyhjää tilaa, jotta se voidaan painossa leikata oikean kokoiseksi. Leikkuuvara (engl. bleed) tarkoittaa varoaluetta, jonka kohdalta sivut leikataan painossa. Sarjakuva on parempi piirtää normaalille A4-paperille, jolloin sen ympärille jää automaattisesti tarpeeksi tilaa. Koossa auttaa mallisivu ja leikkuuvarasta on erillinen, tarkempi ohje.

Värit

"Mustavalkoinen sarjakuva" tarkoittaa sitä, että sarjakuvassa ei voi olla värejä, edes aloitussivussa. Muuten tekniikka on vapaa: lyijykynät, tussit, vesivärit, muste, rasterit yms. käyvät kaikki. Kunhan sarjakuvassa ei ole värejä.

Pituus

Finnmangaan hyväksytään minkä tahansa mittaisia sarjakuvia, yhdestä sivusta ylöspäin. Pääpaino on lyhyillä "novellisarjakuvilla", eli 5-25 sivun mittaisilla tarinoilla. Jokaiseen numeroon voidaan kuitenkin ottaa myös pari jatkotarinaa, eli useamman kymmenen sivun sarjakuvaa, joista julkaistaan 10-20 sivua kerrallaan. Jos sinulla on tällainen sarjakuva työn alla, sitä ei tarvitse välttämättä lähettää kokonaan kerralla. Pitkästä sarjakuvasta pitää kuitenkin laittaa mukaan koko juoni tekstinä ja loput sivut pitää sitten toimittaa ajallaan seuraavaan lehteen. Jos sinulla on idea jatkotarinaan, ota erikseen yhteyttä päätoimittajaan.

Lukusuunta

Finnmanga on suomalaisten tekemä ja tarkoitettu suomalaiselle yleisölle, joten sitä myös luetaan suomalaisittain. Siksi siis myös lukusuunta on vasemmalta oikealle.

Tekstaus

Samoin kuin lukusuunnan kanssa, kieli on luonnollisesti suomi (ääniefektien kieli vapaa).

Kaikki sarjakuvat tulee tekstittää tietokoneella, ettei mikään sarjakuva joutuisi hylätyksi vain sen takia, että siinä on epäselvät tekstit. Tämä koskee kaikkia puhekuplia ja tekstilaatikoita. Ääniefektejä ei kuitenkaan tarvitse tehdä tietokoneella, vaan ne voi piirtää tai lisätä haluamallaan tavalla. Tietokonetekstitystä varten löytyy muutamia fontteja Tekstit-sivulta.

Tekstittäminen kannattaa tehdä skannauksen jälkeen kuvankäsittelyohjelmalla. Jos et pysty skannaamaan tai tekstittämään sarjakuvaasi itse, voit lähettää sen ilman tekstejä ja me tekstitämme sen. Siinä tapauksessa kirjoita tekstit erilliselle paperille ja merkitse siihen selkeästi, mikä kuuluu mihinkin puhekuplaan. Voit halutessasi käyttää Tekstit-osiosta löytyvää tekstityspohjaa apuna. Jos et voi skannata mutta haluat silti ehdottomasti tehdä tekstit itse, voit tulostaa valmiita tekstinpätkiä ja liimata niitä puhekupliin.

Jos tietokoneella tekstittäminen on sinulle ylitsepääsemätön este tai ehdoton periaatteellinen ei, voit tehdä tekstinäytteen ja lähettää sen toimitukselle. Jos käsintehty tekstisi on tarpeeksi siistiä, voit saada poikkeusluvan.

Muutama lisäohje...

Sarjakuvan ei missään tapauksessa tarvitse olla täysin puhdasta "mangatyyliä", sen tarvitsee vain olla mangainspiroitunutta.

Sarjakuvan tulee olla täysin itse keksitty. Toisen keksimiä hahmoja tai tarinaa ei saa käyttää, ellei siihen ole toisen lupa. Tämä tarkoittaa, että myöskään puhdas fanisarjakuva ei ole sallittua. Viittaukset ja parodiat kelpaavat, mutta sarjakuvan pääpointti ei voi olla se, että siinä kelataan jonkun toisen keksimiä hahmoja ja maailmaa. Tarinan puolesta tähän on poikkeus: klassisia satuja ja muita klassisia tarinoita saa käyttää oman sarjakuvan pohjana. Ja tietenkin mikäli sinulla on lupa käyttää esimerkiksi ystäväsi kirjoittamaa tekstiä, se on luonnollisesti ok.

Sarjakuvien sisältöä on rajoitettu ainoastaan sen verran, että K-18-materiaalia ei suvaita. Sarjakuvassa ei saa olla pornoa tai ylenmääräistä väkivaltaa. Siivo alastomuus ja hillitty väkivalta kuitenkin käyvät, eli sarjakuvan ei tarvitse olla koko perheelle suunnattu. Homoseksuaaliset suhteet saattavat olla arka aihe, mutta hyvällä maulla toteutettuina niidenkään ei pitäisi olla ongelma. Sanotaan kuitenkin että epäsuoruus voittaa suoran latelun.

Älä tee näin

Älä ota kopioita piirroksistasi ja lähetä niitä alkuperäisten sijasta. Kopioidessa piirroksista häviää yleensä sävyjä ja lopputulos voi olla rakeinen. Piirroksesi palautetaan kyllä, joten ole huoleti.