Osallistuminen

Skannaaminen

Jos sinulla on skanneri, skannaa kuvasi tietokoneelle ja tekstitä ne jollain kuvankäsittelyohjelmalla. Jos et pysty skannaamaan, jätä tämä osio suosiolla huomiotta ja lähetä alkuperäiset piirrokset toimitukseen palautuskuoren kera. Työt skannataan ja palautetaan sen jälkeen.

Skannauksen pitää olla tarpeeksi laadukas, jotta se näyttää lehdessä hyvältä. Liian pieni resoluutio tekee piirroksista suttaisia ja esimerkiksi jpg-muotoon tallentaminen voi aiheuttaa töhryjä sivulle.

Skannauksen vaatimukset lyhyesti:

Resoluutio 400-600 dpi
Väriavaruus Grayscale tai index color
Tiedostomuoto tiff, eps tai psd - EI PAKKAUKSELLISIA TIEDOSTOMUOTOJA
Tekstaus Fontti vapaa mutta selkeä, fonttikoko noin 10-12 pt.

Resoluutio

Resoluutio on ehdottomasti tärkein asia kun lähetät sarjakuvasi valmiiksi skannattuna. Painolaatuisen sarjakuvan tulee olla vähintään 400 dpi. Tämä luku valitaan jo silloin kun skannataan - sitä ei ole mitään hyötyä alkaa muuttelemaan jälkeenpäin kuvankäsittelyohjelmassa, sillä kuvien taso ei parane siitä yhtään. Varmista siis ehdottomasti, että resoluutio on oikea skannatessa! Useissa skannausohjelmissa on valmiiksi asetus nettitasoiselle skannaukselle, joka on 72-75 dpi, mutta se on liian pieni painolaatuun. Jos skannausohjelmassasi ei ole valmista asetusta tarkemmalle skannaukselle, säädä se käsin.

Huomaa, että suurella resoluutiolla skannatuista kuvista tulee suuria tiedostoja. Useimmiten tiedostot ovat jopa 10 Mb tai enemmän. Jos tiedosto on alle 1000 kb, jokin on luultavasti pielessä.

Väriavaruus

Sarjakuvat painetaan ilman värejä, joten tiedostojen pitää olla myöskin ilman värejä. Helpointa on tehdä kuvasta grayscale- eli harmaasävykuva. Sen voi yleensä valita suoraan skannatessa. Myös mustavalkoiset index color -kuvat käyvät (jotkut sarjakuvapiirtäjät ovat tottuneempia näihin). Jos et osaa vaihtaa väriavaruutta, älä huolehdi - se ei ole niitä kaikkein tärkeimpiä asioita tiedostojen lähettämisessä, sillä värillisetkin kuvat on helppo vaihtaa toimituksessa grayscaleksi. Värien pois jättämisestä on kuitenkin se hyöty, että tiedostot ovat pienempiä.

Tiedostomuoto

Tiedostojen pitää olla sopivassa muodossa, jotta ne saadaan auki ja jotta niiden laatu ei kärsi. Laadun takia mitkään pakkaukselliset tiedostomuodot eivät kelpaa. Jpg on näistä yleisin ja ehdoton ei.

Tekstaus

Tekstaukseen kelpaa mikä tahansa selkeä fontti. Fonttikoko on vapaa, kunhan siitä saa selvän. Voit vaikka tulostaa testiksi pari sivua, jotta näet minkä kokoista teksti on paperilla. Tietokonetekstitystä varten löytyy muutamia fontteja Tekstit-sivulta.

Älä tee näin

Älä tulosta sarjakuvaasi skannauksen jälkeen paperille, vaan polta se CD- tai DVD-levylle. Useimmat kotitulostimet eivät ole tarpeeksi hyviä, joten tulostetut kuvat ovat suttuisia. Kun sarjakuva on kerran saatu tietokoneelle, se kannattaa pitää siellä.