Osallistuminen

Tekstit

Kuten aiemmissa kohdissa sanottiin, kaikki sarjakuvat tulee tekstittää tietokoneella. Tämä sääntö on olemassa sekä toimituksen työn helpottamisesti että osallistujien "tasavertaistamiseksi". Vaikka oma käsinkirjoitettu teksti tuntuisi selkeältä, muiden ei ole luultavasti yhtä helppo lukea sitä. Sarjakuvakulttuurissa on ollut perinteenä, että sarjakuvat tulisi tekstata käsin, ja monet sarjakuvapiirtäjät pitävät tästä yhä kiinni. Kunnon albumeissa tekstauksen tekee ammattilainen, joka tekstaa sarjakuvia työkseen. Tällaisessa monen osallistujan "harrastelijalehdessä" se ei kuitenkaan ole mahdollista, joten tekstaus hoidetaan tietokoneella.

Tekstittäminen kannattaa tehdä skannauksen jälkeen kuvankäsittelyohjelmalla. Jos et pysty skannaamaan tai tekstittämään sarjakuvaasi itse, voit lähettää sen ilman tekstejä ja me tekstitämme sen. Siinä tapauksessa kirjoita tekstit erilliselle paperille ja merkitse siihen selkeästi, mikä kuuluu mihinkin puhekuplaan. Voit halutessasi käyttää alla olevaa tekstityspohjaa apuna. Jos et voi skannata mutta haluat silti ehdottomasti tehdä tekstit itse, voit tulostaa valmiita tekstinpätkiä ja liimata niitä puhekupliin.

Jos tietokoneella tekstittäminen on sinulle ylitsepääsemätön este tai ehdoton periaatteellinen ei, voit tehdä tekstinäytteen ja lähettää sen toimitukselle. Jos käsintehty tekstisi on tarpeeksi siistiä, voit saada poikkeusluvan.

Tekstityspohja

Tekstityspohja (pdf)

Voit piirtää pohjaan pienen kuvan sivusta, johon voi merkitä ruutujen ja puhekuplien numerot. Viivoille voi sitten kirjoittaa, mitä missäkin kuplassa sanotaan. Voit myös merkitä kuplien numerot kevyesti lyijykynällä suoraan sarjakuvasivulle, sellaiseen paikkaan mistä ne on helppo kumittaa pois.

Fontteja

Tekstaukseen kelpaa mikä tahansa selkeä fontti. Fonttikoko on vapaa, kunhan siitä saa selvän. Voit vaikka tulostaa testiksi pari sivua, jotta näet minkä kokoista teksti on paperilla. Tässä muutamia fontteja, joita voi käyttää tekstaukseen. Voit myös etsiä oman fontin.

Komika
Komika on usean erilaisen fontin sarja, joka on tarkoitettu nimenomaan digitaalisia sarjakuvia varten. Jokaisessa fontissa on skandinaaviset kirjaimet ja niitä saa käyttää täysin vapaasti mihin tahansa projektiin, oli se kaupallinen tai ei. Sarjat on jaeteltu viiteen settiin:
Komika Title
Komika Text
Komika Display
Komika Hands
Komika Poster

Rehr ja Kverneland
Johan Cedmar-Brandstedtilla on sivuillaan kaksi vapaasti ladattavaa, sarjakuvataiteilijoiden käsialoihin perustuvaa fonttia. Näissä on myöskin skandinaaviset kirjaimet ja niitä saa vapaasti käyttää sarjakuvissa.